fredag den 11. oktober 2013

Jeg er bekymret for at jeg kan blive mobbet i skolen

Mobning er desværre ikke en ukendt ting. Mobning gør dig ked af det, vred og bange. Mobning kan ske mod alle, uanset hvor gammel du er, og mobning er altid forkert. Du bliver måske mobbet fordi din bror eller søster er anderledes. Når det sker er det aldrig din skyld. Det vigtigste er at få hjælp til at få det stoppet.

Ådalskolens søskendekursus som i disse dage er i fuld gang er mobning et tema for nogle børn. Vi har derfor lovet at skrive et lille Blog indlæg om dette emne og hvad du kan gøre for at få sat en stopper for mobning.

Vi tror, de fleste kender noget til mobning eller i hvert fald har en mening om det. De fleste ved også godt, hvordan det er bedst at behandle andre, og hvordan man gerne selv vil behandles. Men på trods af det lykkes det ikke altid at være så søde og rare overfor hinanden, så alle får en god dagligdag. Helt sikkert er det, at det kan være svært at finde plads til dem, der er en lille smule anderledes. Det kan være pigen, der vejer lidt for meget, drengen, der har det svært fagligt – eller hvis man er klogere end de fleste andre. Det kan også være, at man har en speciel interesse, eller at man har det svært derhjemme. Har man så oven i købet et hidsigt temperament, har en bror eller søster med et handicap eller let kommer til at græde, ja så kan man hurtigt blive et „godt“ mobbeoffer. Mobning er tegn på et dårligt og usundt psykisk miljø, hvor de sociale normer og relationer fordrejes i en negativ retning. Mobning er ikke en harmløs foreteelse, som hører med til børns opvækst. Mobning er en plage der kan og skal bekæmpes. Det kræver en målrettet indsats med udgangspunkt i børns trivsel og med  børnegruppen som centrum.

"En person er mobbet eller plaget, når han eller hun gentagne gange og over en vis tid bliver udsat for negative handlinger fra én eller flere personer".
Mobning: 
·         er et overgreb mod et andet menneske
·         er ødelæggende for livsglæden, selvværdet og sundheden for den, mobningen rammer
·         er årsag til mistrivsel, der kan føre til depressioner og angst hos den, der udsættes for mobning
·         har også alvorlige konsekvenser for andre end den, mobningen er direkte rettet mod
·         er moralsk forkvaklende og rykker på grænserne for acceptabel adfærd og almindelig sund fornuft
·         påvirker selvforståelsen, tilliden og de sociale identiteter negativt i det nærmiljø, mobningen foregår i
·         skaber et dårligt psykisk/socialt undervisningsmiljø, hvor læring har dårlige vilkår
 
Hvad kan du selv gøre ved mobning?
·         Vær opmærksom på at det aldrig er din skyld alene
·         Kontakt en voksen, som du har tillid til. Fortæl, hvad der sker, og hvordan du har det med det. Du har brug for hjælp fra voksne til at stoppe mobningen
·         Snak med dine forældre om mobbesituationen i skolen. Dine forældre kan hjælpe dig ved at lytte til dig, forstå situationen og ved at kontakte skolen
·         Tro på, at der findes en løsning og en vej ud af mobningen. Du har ret til at have det godt i skolen
 
Hvad kan forældrene gøre?
Forældre udgør en af skolens tre vigtige aktørgrupper, når det handler om indsatsen mod mobning. De generelle forebyggelsesråd til alle forældre:

·         Du kan opmuntre dit barn til at indgå legeaftaler på kryds og tværs i børnegruppen
·         Tal ikke dårligt om de andre børn i skolen
·         Indfør en social fødselsdagspolitik, så alle inviteres med til fødselsdage
·         Giv dit barn opmuntring til at forsvare kammerater, der ikke kan forsvare sig selv
·         Vær åben og positiv, når andre forældre fortæller om deres barns problemer

Som forældre er det også en god idé at undersøge, om der er en mobbepolitik på dit barns skole. Hvis skolen har en mobbepolitik, trænger den måske til et nærmere eftersyn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar