tirsdag den 21. januar 2014

Gode tips og tricks fra forældre og søskende

At passe, give omsorg og opdragelse til børn med handicap tager rigtig meget af forældrenes tid og nogle gange kan søskende kan føle sig holdt udenfor og i særlige tilfælde kan det ende i en vrede. Det kræfter ofte en balance gang mellem tid, møder og daglige gøremål at opfylde behovene hos alle i familien. Søskende der vokser op med en bror eller søster med et handicap har brug for anerkendelse og at føle sig speciel ligesom alle andre børn. Ved at følge nogle af disse tips hjælpe det til at sikre at søskende lærer, at de er et vigtigt medlem af familien. Vi har fået en masse gode tips fra søskende og forældre til at hjælpe søskende med at føle sig mere glad og tilfreds.
Tal med søskende. Vær 100 % ærlig omkring barnets handicap. Læs alderssvarende bøger, fortæl om barnets særlige behov og vær åben for at besvare eventuelle spørgsmål. Der er ingen spørgsmål der er forkerte.
Skab familie tryghed. Det er naturligt for en søskende en gang imellem at have nogle negative følelser om brors eller søsters handicap. Vær lyttende overfor disse følelser og giv mulighed for at det er ok at tale om følelserne også dem som ikke er rare at lægge øre til.
Giv individuelt tid til søskende. Tag søskende med til forskellige aktiviteter, som fokuserer på de ting, de hver især kan lide at gøre. Søskende vil elske at have far eller mor for sig selv også selvom det kun er i korte perioder.
Planlæg gode familie aktiviteter. Find på nogle aktiviteter, som alle i familien kan nyde sammen, såsom at gå en tur i skoven, spille et spil eller sætte noget musik på og dans. Det giver familiesammenhold ved at lære søskende at lege og skabe en god relation til sin bror eller søster med et handicap.
Giv søskende selvstændig plads. Nogle søskende har brug for at have et sted der er deres egen. Hvis det ikke er muligt at give barnet sit eget værelse så skab et særligt rum, hvor han kan have hans legetøj og andre personlige ejendele. Sørg for, at søskende har tid til sig selv, når han har brug for det.
Giv søskende fritidsaktiviteter. Find på aktiviteter som søskende nyder, såsom sport, dans eller spejder. Tilmeld barnet i nogle aktiviteter for at give dem mulighed for at få nye venner uden for familien.
Find en søskendegruppe til barnet. Søskende vil sandsynligvis drage en kæmpe fordel ved at tale med andre søskende til børn som også har en bror eller søster med et handicap. Ådalskolens søskendekursus i Ringsted tilbyder sådanne grupper. Se yderligere her på bloggen eller på hjemmesiden www.aadalskolen.dk 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar