mandag den 7. april 2014

Råd til søskende til personer med et handicap

Når vi afholder kursus for søskende på Ådalskolen i Ringsted er det med den viden i baghovedet, at alle gør det bedste de kan. Alle ønsker at samarbejde. Vi oplever og hører, at mange søskende er optaget af skyld og dårlig samvittighed og lever i et evigt dilemma mellem trangen til at leve deres eget liv og loyaliteten over for deres søster/bror med handicap og familien generelt. Ofte kompenserer de ved at yde så meget omsorg som muligt og i processen at glemme sig selv. 
Derfor er det vigtigt med følgende råd til børnene:
Husk også dig selv og tænk over hvad du gerne vil og har lyst til. Får hjælp til at gøre de ting som du gerne vil.
Find én du kan snakke fortroligt med. Det er ikke altid, at de jævnaldrende kan forstå din bror eller søsters handicap og derfor kan det være svært at dele dine tanker og bekymringer med dem. Men da det er helt naturligt at opleve sorg, vrede og angst, når ens søskende har et handicap er det meget vigtigt at dele det med nogen.
Sørg for at have et liv uden for handicappet. Et sted hvor din bror eller søster ikke er til stede, så du derved kan få et frirum f.eks. i skolen, i fodboldklubben eller i svømmehallen. Det er vigtigt at give dig selv en pause så du kan lade op.
Lad dine forældre vide hvordan du har det. Se ikke dine problemer og tanker som en yderligere belastning for dem. De har også brug for at lave nogle andre aktiviteter, få et pusterum og snakke om ”normale” problematikker. F.eks. kan du og dine forældre lave aktiviteter sammen kun jer.
Tag på et søskendekursus i nærheden af dig, hvor du kan mødes med andre søskende som har mange oplevelser som dig selv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar