torsdag den 4. september 2014

Når jeg kommer hjem fra skole og møder min lillebror

De fleste børn kender til det, at ens søskende som har autisme eller ADHD bruger rigtig meget energi på at skabe sit eget system i hovedet. Problemet er ofte det, at det system ikke er særlig fleksibelt, så når du eller andre reagerer anderledes end min lillebror forventer vælter hans verden og en uhensigtsmæssige adfærd kan opstå. Sådan begynder Nikoline på 12 år en e-mail til Ådalskolens søskendekursus i Ringsted. Tak, Nikoline fordi vi må bringe uddrag af din mail her på søskendekursets blog. Vi ved fra vores søskendekurser, at denne udfordring Nikoline beskriver er meget kendt og derfor vil vi skrive lidt om hvad man kan gøre. Det er kendt viden, at hvis man vil hjælpe barnet på vej, må man skabe et system for barnet. Det gør man ved at give ham svar på så mange hv - spørgsmål som muligt. Det kan gøres visuelt ved hjælp af bla. piktogrammer eller ved hjælp af tekst i form af et dagskema.
Man kan give dit barn svar på:
•Hvad skal han lave?
•Hvem skal han være sammen med?
•Hvordan skal han lave det?
•Hvad skal han lave bagefter?
De overstående punkter kan man give svar på ved hjælp af piktogrammer. Har han en svag tidsfornemmelse, skal han have svar på:
•Hvornår skal han lave det?
Det kan man gøre ved hjælp af et visuelt ur. Man stiller uret feks. ½ time før en ny aktivitet, på den måde forbereder man ham på det nye skifte.
•Hvor længe skal han lave det?
Man stiller uret når aktiviteten begynder, på den måde giver man ham overblik over aktiviteten og hjælper ham til at fastholde koncentrationen imens man skaber tryghed. Nu mangler man, det der i mange tilfælde er det vigtigste - at give ham meningen med den aktivitet han skal lave.
• Hvorfor skal han lave det?
Man forklarer det for ham konkret og visuelt (feks. ved hjælp af en historie) sådan han forstår formålet. Man kan også lave en lille undervisning ved hjælp af bøger, små film eller tegn og fortæl. Det kan i visse situationer være belønning der er formålet Når han har fået svar på alle disse spørgsmål, er verden blevet mere forudsigelig og tryg. Man har taget ansvaret for hans trivsel, og man vil opleve at hans verden ikke vælter så nemt, samtidig med han får frigivet energi til de ting der for ham er vigtig. Vi håber at rigtig mange af jer som kender denne udfordring kan bruge vores gode råd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar