mandag den 6. oktober 2014

Det er naturligt at søskende skændes og slås, men ikke hele tiden

På søskendekurserne taler vi om de emner som ligger
søskende mest på sinde -
også skænderier 
Det er almindeligt og helt naturligt, at søskende skændes og slås – det oplever alle familier. Det er næsten umuligt ikke at komme op og skændes, når man lever så tæt sammen, som søskende gør. Hvorfor nogle søskende slås mere end andre er mere eller mindre et spørgsmål om personlighed. At det er naturligt og et spørgsmål om personlighed er en ringe trøst, og der er ikke meget, som hjælper, når man skal udholde to eller flere børn, der slås, dag ind og dag ud. Søskende som har en bror eller søster med særlige behov kan skænderier fylde ret meget i hverdagen. Det kan nemt blive opslidende i det lange løb. Her er et par små tip, som kan hjælpe dig med at holde styr på tingene:
Sammenlign aldrig børnene med hinanden. Ingen sammenligninger som "hvem får først skoene på?" – Ja, det er en god taktik til at få alle ud af døren til tiden. Men prøv noget andet. Motiver til samarbejde, når det er muligt – f.eks. dem mod dig i næste spil – og ros børnenes samarbejde. Dyrk deres forskelle og personlige styrker. Giv dem lidt privatliv, især hvis de deler værelse. En time en gang imellem uden hinandens selskab kan virke beroligende. Find tid til at være alene med hvert af børnene. Motiver venskaber med andre. Lær børnene at respektere hinanden.  
Hvad gør du, når du mærker, at et skænderi er under opsejling? Prøv følgende:
Først: Giv dem en chance for at klare uoverensstemmelserne selv. Det har de brug for at lære.
Dernæst: Grib ind. Lad hvert enkelt barn efter tur fortælle sin version af historien uden afbrydelse. Det er vigtigt for selvværdet, at man bliver hørt. Forbliv neutral til enhver tid. Find frem til fakta.
Til slut: Spørg så: "Hvordan kan vi løse dette problem?" Kom med forslag, når børnene går i stå.
Husk, at det næsten er umulig at være fair i alle situationer. I det store regnskab kommer det nok til at gå op. Sådan er livet.

Hvis det ikke virker, er der én løsning mere. Afvent og afled. Det kræver meget af dig som forælder altid at være på højde med situationen, altid at være inden for hørevidde – desuden er det temmelig trættende. Nogle gange og i perioder kan en intervention inden skænderiet eskalerer være den eneste fornuftige løsning.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar