mandag den 3. november 2014

Infomation og åbenhed

Ådalskolen i Ringsted tilbyder søskendekurser for børn i alderen 9-12 år som har en bror eller søster med et handicap. Det har vi nu gjort i flere år og fra tid til anden får vi e-mails fra forældre og fagprofessionelle som spørger efter gode råd til hvordan søskende bedst kan støttes. Der er naturligvis mange ideer men her præsenterer vi 2.
Søskende trives bedst med at blive informeret
Søskende, der ikke informeres om, hvad der er sker, overlades til deres fantasi - og fantasien er grænseløs. Søskende trives derfor bedst med at blive informeret, så de kan forstå, hvad der sker omkring dem. Når man i sin familie selv er åben og informerer om, at bror eller søster har et handicap indbyder man samtidig til, at børnene må fortælle om deres tanker og stille de spørgsmål, som de går med. Fortæl ikke detaljeret om handicappet i første omgang, men fortæl om hvilke konsekvenser det kan have for hverdagen og på et niveau som passer til barnet.
Vær åben og imødekommende
At informere søskende om et handicap kræver mod og åbenhed fra forældrene. Det er vigtigt at slippe tankerne om, hvad der er den rigtige måde at gøre det på. Vi er alle forskellige, og man skal gøre det på den måde, man har det bedst med. Det kan være en god idé at lave noget helt andet imens - fx fortælle om det, mens man går en tur, tegner eller bager sammen med dem. Det kan gøre det mere afslappet og nemmere at tale om det svære, end hvis man sætter sig på en stol over for barnet og dermed konfronterer ham eller hende direkte. Hvis man laver noget andet imens, giver man barnet mulighed for at kunne kigge væk eller 'gemme sig lidt'. 
Når søskende deltager på Ådalskolens søskendekursus er der mange ting som vi synes er vigtige at fortælle dem. Vi tror på overskriften "Spørg – gæt ikke". Vi siger, husk at spørge dine forældre, hvis der er information, som du ønsker uddybet eller ikke forstår. Spørg derfor hver eneste gang, der er noget, du ikke forstår. Spørg den, der har afsendt informationen. Det er en ærlig sag, hvis man ikke forstår en information, og alle forældre respekterer dit spørgsmål og dit informationsbehov og vil forsøge at give et fyldestgørende svar. Det er til gengæld en dødssynd at gætte og dermed konkludere på forkert grundlag – og måske lade dette være grobund for egen og andres utilfredshed. Gætteri ender let med at være sludder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar