fredag den 19. december 2014

Kære far og mor...gode tips og tricks fra søskende

Vi har spurgt nogle af de tidligere kursusdeltagere fra Ådalskolens søskendekursus om nogle gode tricks og tricks, som de kan give videre til andre søskende og familier. Der var en masse rigtig gode råd og gode erfaringer og vi har her lavet en mindre sammenskrivning af nogle af dem. Snup dem som du synes du kan bruge eller lav dem bare om så de passer ind i din familie.

"At passe, give omsorg og opdragelse et barn som har et handicap tager rigtig meget af forældrenes tid og nogle gange kan vi søskende føle os udenfor og i særlige tilfælde kan vi godt blive rigtig sure og irriterede. Vi viser det ikke direkte fordi vi ved jo godt at vores bror eller søster er handicappet og ikke kan gøre for det", sådan siger Mette på 11 år. Det kræfter ofte en balance gang mellem tid, møder og daglige gøremål at opfylde behovene hos alle i familien. Vi søskende som vokser op med en bror eller søster med et handicap har brug for anerkendelse og at føle os specielle ligesom vores bror eller søster. Ved at følge nogle af disse tips hjælpe det til at vi søskende lærer, at vi er vigtige medlemmer af familien. 
Tal med os søskende. Vær 100 % ærlig omkring min bror eller søster situation. Vi læser alderssvarende bøger om handicap, fortæl os om min bror eller søsters særlige behov og vær åben for at vi kan få besvaret eventuelle spørgsmål. Husk far og mor, der er ingen spørgsmål der er forkerte.
Skab familie tryghed. Det er naturligt for os søskende en gang imellem at have nogle negative følelser om vores brors eller søsters handicap. Vær lyttende far og mor overfor disse følelser og giv os mulighed for at det er ok at tale om følelserne også dem som måske ikke er så rare at lægge øre til.
Giv individuelt tid til os søskende. Tag os med til forskellige aktiviteter, som fokuserer på de ting, vi hver især kan lide at gøre. Vi vil elske at have far eller mor for os selv også selvom det kun er i korte perioder.
Planlæg gode familie aktiviteter. Find på nogle aktiviteter, som vi alle i familien kan nyde sammen, såsom at gå en tur i skoven, spille et spil eller sætte noget musik på og dans. Det giver familiesammenhold ved at lære os søskende at lege og skabe en god relation til vores bror eller søster med et handicap.
Giv os søskende selvstændig plads. Vi søskende har brug for at have et sted der er vores egen. Hvis det ikke er muligt at give mig mit eget værelse så skab et særligt rum, hvor jeg kan have mit legetøj og andre personlige ejendele. Sørg for, at vi søskende har tid til os selv, når jeg har brug for det.
Giv os søskende fritidsaktiviteter. Find på aktiviteter som vi søskende nyder, såsom sport, dans eller spejder. Tilmeld mig til nogle aktiviteter for at give os mulighed for at få nye venner uden for vores familie.
Find en søskendegruppe til mig. Vi søskende vil sandsynligvis drage en kæmpe fordel ved at tale med andre søskende til børn som også har en bror eller søster med et handicap. Ådalskolens søskendekursus i Ringsted tilbyder sådanne grupper. Se yderligere her på bloggen eller på hjemmesiden www.aadalskolen.dk 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar