torsdag den 22. januar 2015

Der skal også være plads til mig

Det er ikke kun for forældre, at et barn med handicap er en stor omvæltning. Det er det naturligvis også for søskende. For alle jer har Ådalskolen i Ringsted et rigtig godt tilbud, der kaldes søskendekursus. Børnene på et søskendekursus er mellem 9 og 12 år. De mødes 3 lørdage, hvor de hygger sig, leger og snakker om handicap i en afslappet atmosfære.
»Formålet med søskendesøskendekursus er, at børnene møder andre i samme situation. Nogle ved utrolig meget om deres søskendes handicap og andre ved ingenting. Vi prøver at gøre dem nysgerrige i forhold til hinanden og forsøger at hjælpe dem med at få nogle ord og begreber til at forstå forskellige handicap. Det giver dem svar på nogle af de spørgsmål, som de tumler med. For eksempel om det pågældende handicap smitter, eller om søskendes børn også vil blive handicappede,« fortæller socialpædagog John Frandsens som er en af underviserne på Ådalskolens søskendekursus.
Birgit Buch tilføjer, at søskende til handicappede børn nogle gange kan være udsat for drilleri. "Din bror er tosset" kan nogen sige. Erfaringen viser, at børn med viden om deres søskendes handicap er mindre udsat for drilleri, fordi de kan svare på de ofte meget direkte spørgsmål, som deres kammerater stiller. Børn, der deltager i søskendekursus, peger på både fordele og ulemper ved at have en handicappet bror eller søster. De fordele, de nævner, er blandt andet, at de kommer med på kurser, at de møder andre børn gennem deres søskende, og at de tit kommer i svømmehal. En af ulemperne kan være, at de føler, at de ikke får så meget opmærksomhed som deres søster eller bror. Forældre bør også være opmærksomme på, om søskende er "for dygtige" i forhold til deres alder. Store søskende - især storesøstre - kan nemt blive "den tredje voksne" i familien. De er gode hjælpere og gode til at vise omsorg. Så gode at de nogle gange tilsidesætter deres egne følelser og behov, fortæller Birgit Buch. Det er dog begge pædagogers indtryk, at de fleste forældrepar er meget opmærksomme på, at det ikke skal blive for tung en byrde, at ens bror eller søster er handicappet. Der skal også være plads til konkurrence, drilleri, belæring, jalousi og alle de andre ting, som der altid vil være mellem søskende - både med og uden handicap.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar