torsdag den 15. januar 2015

Hvad har børn brug for der har en søskende med et handicap?

Hvad sker der egentlig med søskende, når der også er et barn med særlige behov i familien? Det har vi spurgt nogle af børnene om, som tidligere har været på Ådalskolens søskendekursus i Ringsted. Svarene var mange og meget forskellige. I løbet af næste uge bringer vi et lille sammendrag her på bloggen. Så bare som en lille teaser kan I godt glæde jer.
Familielivet ændrer sig ofte dramatisk, og behovene hos søskende overskygges af den intensive fokus på barnet med handicap. Uanset om du arbejder med forældrene, med børn med særlige behov eller med deres søskende, kan du hjælpe familierne til at anerkende og imødekomme behovene hos alle. Som professionelle på Ådalskolen i Ringsted er vi med til at give værdifuld vejledning til forældre, som i perioder kan være overvældet med daglige udfordringer, at de har svært ved at få tid til de andre børn i familien. Vi kan tilbyde og foreslå ressourcer, der giver et pusterum i en travl hverdag, således at søskende ikke bliver overbebyrdet og får en chance for også at være børn. Ådalskolens søskendekursus henvender sig til børn i alderen 9-12 år som har en bror eller søster med et handicap. Vores mål er at støtte søskende med at forstå de bekymringer, som mange af dem oplever til hverdag. På søskendekurset har vi også fokus på:
Præcise og alderssvarende oplysninger om handicap
Opmærksomhed på søskendes udviklingsbehov og følelsesmæssige behov
Anerkendelse af søskendes oplevelser og erfaringer
Hjælp med at skabe et godt netværk af relationer til jævnaldrene på søskendekurset

En familie som har et barn med et handicap er ofte på arbejde 24/7. Dette er især tilfældet, når barnet med handicap er hjemme på fuld tid.  Selv når barnet er i skole i dagtimerne eller et andet tilbud er det vigtigt med ekstra støtte til søskende. Opmærksomheden på søskende kommer i sidste ende hele familien til gode idet det er søskenderelationen, som skal være det længst bærende livet igennem.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar