mandag den 3. august 2015

At opleve sig som noget dejlig særligt

Ådalskolens søskendekursus støtter dette slogan
Dette slogan er et fantastisk billede på, at selvom ens bror eller søster har et begrænset eller manglende talesprog betyder det ikke, at han eller hun ikke har noget at sige. 

Vi skal være i stand til at forstå, hvad der fortælles og vi skal møde et barns kommunikation der hvor barnet befinder sig. Børn med handicap kommunikerer, de kan slet ikke lade være. Om det er med lyde, fagter, øje mimik eller noget andet er egentlig lige meget. Det er vores opgave som omgivelser at forsøge at forstå at finde den ordbog som passer og dermed imødekomme kommunikationen på bedst mulig vis. De børn som har et anderledes talesprog har de samme grundlæggende behov for at deltage i fælles aktiviteter, lege, samspil og kommunikation som andre, men deres kommunikation ser anderledes ud og de kan have sværere vilkår for at udvikle sig end andre - derfor er det klart nødvendigt med en særlig forståelse fra omgivelserne. Du ser, hører og lytter måske nok til de ord, lyde eller mimik som din bror eller søster siger til dig, men forstår du det egentlig, det som han/hun mere eller mindre forgæves siger? 

Jagten på at blive godkendt, set og accepteret, ja bekræftet og anerkendt som værende noget dejlig særligt, kan nemt stå som en høj mur imellem din søskende og omgivelserne, hvis man ikke forstår hinanden. Pointen er, at god kontakt ikke er en selvfølgelighed, dvs. noget som blot sker - sådan bare helt af sig selv og automatisk. Det kan tage lang tid og kræve hårdt arbejde at forstå alt det, som ens søskende forsøger at fortælle og som du ikke forstår et suk af i dag. 

På Ådalskolens søskendekursus siger vi, at det kræver øvelse, evig nytænkning og en åben nysgerrig holdning at forstå ens søskende, men der skal forsøges.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar