lørdag den 9. januar 2016

Søskende kan nemt blive for medgørelige


Søskende som har en bror eller søster med et handicap er en gruppe børn, som nemt kan blive overset. Naturligvis ikke fordi forældrene er dårlige forældre, men fordi barnet med et handicap naturligt kommer i mere fokus sammen med alle de tanker og følelser, som følger med at have et barn med særlige behov.

Søskende kan komme til at føle sig ensomme og usikre. Mange reagerer med ikke at spørge så meget, fordi de kan se, at deres forældre har det svært nok i forvejen og er bekymrede. For både det barn med handicap og søskende er det ofte første gang, de oplever deres forældre så kede af det. Og fordi børn er meget loyale, vil de som oftest forsøge at skåne forældrene ved ikke at være til ’besvær’ og ved ikke at give udtryk for deres egne bekymringer og tanker.

Derfor kan søskende komme til at gå meget alene med tankerne og gøre sig alt for tilpassede og medgørlige. Jo ældre børnene er, jo mere hensyn tager de. Det er vigtigt at huske, at omgivelserne ikke stiller krav til hverken barnet med handicap eller forældrene om, at de "bare" skal kunne håndtere deres nye hverdag fra begyndelsen af. Det kan man naturligvis heller ikke forvente af søskende. De problemer søskende kan have, kan opleves meget små i sammenligning med det andet barn, men det er vigtigt at huske, at de stadig er børn, og at deres verden stadig kan vælte over noget, vi som voksen blot synes er ”småting”. Et søskendekursus bryder med denne oplevelse og inviterer børn i alderen 9-12 år på kursus hvor rammerne og indholdet er børnevenligt og hvor der er mulighed for at møde og lære af andre børn som også har en søskende med et handicap eller særlige behov. Næste søskendekursus begynder august 2016.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar